Podróże lotnicze, choć szybkie i wygodne, niosą ze sobą ryzyko narażenia na różnego rodzaju bakterie i wirusy. Ze względu na dużą liczbę osób korzystających z tego środka transportu, szczególna uwaga na higienę jest niezbędna. Właściwe zachowanie higieniczne na pokładzie samolotu może znacząco zredukować ryzyko zachorowania.

Nerki pełnią kluczową rolę w naszym organizmie jako główne filtry, które odpowiadają za usuwanie niepotrzebnych produktów przemiany materii oraz toksyn z krwi. Niestety, często zaczynamy dbać o nie dopiero wtedy, gdy pojawią się problemy zdrowotne. Właściwa dieta i nawadnianie to podstawowe kroki, które każdy z nas może podjąć, aby wspierać ich działanie.

Debata na temat efektywności soku z żurawiny w zapobieganiu i leczeniu zakażeń układu moczowego, trwa od wielu lat. Sok ten uznawany przez wielu, za skuteczny sposób na zwalczanie problemów z układem moczowym, jest często zalecany przez lekarzy jako metoda wspomagająca. Jednak brak jednoznacznych dowodów naukowych na jego skuteczność, doprowadził do podziału opinii w środowisku medycznym. W odpowiedzi na te kontrowersje, grupa badaczy z Bond University w Australii zdecydowała się przeprowadzić metanalizę obejmującą 20 różnych badań, w celu oceny realnego wpływu żurawiny na układ moczowy.

Maślanka to napój, który powstaje w procesie produkcji masła z pełnego mleka. Znana ze swojego bogatego składu, jest ceniona zarówno za niską kaloryczność, jak i obecność cennych składników odżywczych. W kontekście zdrowego żywienia, maślanka jest uważana za produkt, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

W obecnych czasach zarówno dorośli, jak i młodzież spędzają dużo czasu przed ekranami, co może prowadzić do różnego rodzaju dolegliwości. Jedną z najczęściej zgłaszanych przez użytkowników ekranów są bóle głowy, które mogą znacząco utrudniać codzienne funkcjonowanie.

Alkohol, choć często obecny w kulturze społecznej, niesie za sobą poważne zagrożenia dla zdrowia, nawet jeśli nie jest spożywany w dużych ilościach. Nadużywanie alkoholu wiąże się z wieloma skutkami zdrowotnymi, które mogą wydawać się na pierwszy rzut oka niegroźne, jak anemia, ale również mogą prowadzić do ciężkich chorób, w tym nowotworowych. Poważne skutki zdrowotne mogą również objawiać się w postaci zaburzeń psychicznych oraz trwałego uszczerbku na zdrowiu, które nie zawsze są odwracalne po zaprzestaniu spożywania alkoholu.

W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej i etycznej, coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie, lub całkowite wyeliminowanie mięsa z diety. Chociaż taka zmiana żywieniowa może przynieść korzyści dla zdrowia, to bez odpowiedniej wiedzy o zasadach komponowania posiłków, może również prowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych.

Wśród różnych czynników wpływających na jakość snu, takich jak temperatura otoczenia, higiena snu czy poziom stresu, znaczące miejsce zajmują kwestie związane z dietą. Niedawne badania przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku rzucają nowe światło na związek między mikrobiotą a zdolnością do osiągania głębokiego, odświeżającego snu.