Czym charakteryzuje się dieta z Oslo?
Dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz fizjologów ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Jeżeli jest stosowana rzetelnie, to wówczas odznacza się bardzo dużą skutecznością. Spożywanie polecanych w tej diecie produktów potrafi w krótkim czasie spowodować znaczne zmniejszenie wagi, nawet do 10 kg. Co więcej, ma ona za zadanie przyczynić się do zmian chemicznych w organizmie, które pozwolą znacznie przyspieszyć przemianę materii. Po zakończeniu stosowania diety norweskiej łaknienie jest znacznie mniej odczuwalne. W tym czasie nie powinno się konsumować produktów zawierających w swym składzie skrobię.
Jakie produkty wchodzą w skład diety norweskiej?
Podstawowymi produktami diety pochodzącej z Oslo są grapefruity oraz jajka. Te drugie można jeść tylko i wyłącznie gotowane. Podczas stosowania tej diety zaleca się także konsumowanie sałatek:
selerowych
pomidorowych
paprykowych
marchwiowych
ogórkowych
Ponadto można jeść jeszcze sałatę, gotowane, grillowane oraz pieczone ryby, wołowinę jagnięcinę oraz drób. Dieta ta zabrania łączenia tłuszczów z węglowodanami podczas jednego posiłku. Dzięki temu utrata masy ciała jest jeszcze bardziej efektywna. Podczas stosowania norweskiej diety nie można zapominać też o wypijaniu każdego dnia wyznaczonej ilości płynów. Mogą one być w postaci np.: wody, kawy oraz herbaty.
Norweska dieta a ilość spożywanych kalorii
Każdy organizm funkcjonuje prawidłowo, tylko wtedy, gdy ma zapewnioną odpowiednią ilość energii. Dlatego przy diecie norweskiej, należy zadbać o odpowiednio skomponowany jadłospis. Każdego dnia dostarcza się ją podczas spożywania posiłków. Jeżeli dojdzie do tego, że dieta jest zbyt niskokaloryczna, to wówczas organizm zaczyna się bronić przez zwolnienie metabolizmu oraz perystaltykę jelit.
Ilość energii potrzebna do utrzymania prawidłowej pracy narządów wewnętrznych w stanie spoczynku zależy od wieku, wzrostu i wagi. Nie powinno się stosować diet o podaży mniejszej niż 1000 - 1200 kcal.
Stosując dietę norweską, w ciągu dnia dostarcza się do organizmu zaledwie 800-1000 kcal. Jest ona zatem dość drastyczna. Jej stosowanie powinno zatem być rozważne. Co prawda dieta norweska efekty są widoczne w szybkim czasie, ale można spodziewać się efektu jo-jo. Głodówka może też prowadzić do zaburzeń w układzie hormonalnym i trawiennym oraz do pogorszenia stanu cery, włosów i paznokci.
Dla osób, które nie lubią przygotowywać domowych posiłków oferowana jest dietapremium pudełka z dowozem. Dzięki nim można zaoszczędzić czas, który to można poświecić na aktywność fizyczną.