Kiedy warto po nie sięgnąć? Na co wpływa biotyna i czym mogą objawiać się jej braki w organizmie? Poznaj objawy, które mogą pojawić się przy zbyt niskim poziomie biotyny i reaguj na nie z odpowiednim wyprzedzeniem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
Rola biotyny w organizmie - na co wpływa ten pierwiastek?
Biotyna należy to witaminy z grupy B. Naturalnie występuje w przyrodzie i jest wytwarzana przez bakterie, grzyby i glony, czyli różnorodne żywe organizmy. Witamina H w ludzkim organizmie wpływa na prawidłowe działanie szeregu życiowych funkcji. Dzięki niej prawidłowo działa wiele narządu wewnętrznych. Ma wpływ na układ nerwowy, immunologiczny, a wśród narządów szpik, jądra i gruczoły potowe. Jest też istotna dla wątroby i zachodzącej w niej przemianie glukozy. Biotyna jest też szeroko znana ze swojego dobroczynnego wpływu na stan skóry, włosów i paznokci. Pobudza ich wzrost, hamuje wypadania i sprawia, że każdy z tych elementów ludzkiego ciała staje się zdrowy i mocny. Tym samym niedobór witaminy H będzie wpływał negatywnie na kondycję i funkcjonowanie każdego z wymienionych układów.
Kiedy warto sięgnąć po preparat z biotyną?
Mimo że biotynę dosyć łatwo dostarczyć jest wraz z pożywieniem, to sporo osób ma wyraźne objawy jej niedoboru. W tym przypadku suplementacja odpowiednimi preparatami jest jak najbardziej uzasadniona. Biotyna jako lek, czyli jej terapeutyczna forma powinna być zażywana przez osoby, które borykają się z łamliwością paznokci, doświadczają nadmiernego wypadania włosów oraz mają różnego rodzaju zmiany skórne wymagające leczenia. Wybierając preparat z biotyną, należy zapoznać się z ulotką, która informuje o stężeniu środka i zalecanym dawkowaniu lub skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem. Należy pamiętać, że zbyt wysoka dawka może generować skutki uboczne, których można uniknąć, stosując się do zaleceń. Nadmiar wydalany jest z moczem, ale można też zaobserwować takie objawy jak nudności, biegunka, czy uporczywe bóle brzucha.
Naturalne występowanie biotyny oraz jej właściwości
W jakich produktach spożywczych można spotkać biotynę? Jej wysokie stężenie występuje w wątróbce drobiowej i wieprzowej, drożdżach, roślinach strączkowych, orzechach, sardynkach oraz migdałach. Mimo tego, że są to powszechnie dostępne produkty, to jednak zbyt rzadko po nie sięgamy, co z kolei przyczynia się do powstawania niedoboru. Z tego względu przyjmowanie biotyny w tabletkach jest sposobem na uzupełnienie stężenia pierwiastka. Źródłem biotyny, ale w mniejszym stężeniu są też warzywa, takie jak m.in. kalafior, marchew, szpinak oraz pomidor, jak również owoce, takie jak banany, arbuzy, melony, grejpfruty, brzoskwinie i winogrona.
Efekty przyjmowania preparatów z biotyną będą widoczne po ok. 3 miesiącach regularnego stosowania. Po pół roku zaleca się zrobienie miesięcznej przerwy w przyjmowaniu biotyny lub zmniejszenie dawki stosowanego preparatu. Można przyjmować zarówno środki, które zawierają jedynie biotynę, jak również wielkoskładnikowe preparaty wielowitaminowe, które mają szerokie spektrum działania. W badaniach klinicznych na reprezentatywnej grupie zauważono, że taki schemat zażywania preparatu niweluje objawy niedoborów i utrzymuje się w organizmie przez kolejne miesiące na satysfakcjonującym poziomie. Warto zatem przyjmować je regularnie, aby uzyskać pożądane rezultaty.